Over Vakantiehoeve Blauwhof

Ondertussen zijn wij de vierde generatie op deze hoeve in hart en nieren. Het woonhuis werd gebouwd in 1863 en is gemetseld met 19de-eeuwse gele bakstenen.

Actieve boerderij

Vakantiehoeve Blauwhof is nog een actieve boerderij. Boer Filip werkt voltijds op de boerderij. De activiteiten van de boerderij zijn:

 • Akkerbouw
  • Tarwe
  • Maïs
  • Suikerbieten
  • Pluimvee
  • Geitjes
  • Pony's

Buitenrosmolen

 Naast het woonhuis staat een kleine vierzijdige rosmolen uit 1867 die buitenwerks 3,90 x 3,90 m meet. De molen deed dienst als korenmolen. De bakstenen voet is ca. 70 cm hoog en gemetseld met 19de-eeuwse gele bakstenen net zoals het huis. Op de bakstenen voet is een stijlwerk geplaatst waartegen een beplanking (planken van ca. 22 cm breed) genageld is. In de nok van het dak komen acht kepers samen tegen het vierkantig eindstuk waarop het kransstuk gevestigd is. In de twee zijwanden staat een zware stijl die ongeveer op halve hoogte een ankerbalk draagt waarvan de uitstekende pen door een wig verankerd is. In de ankerbalk is een taatspot ingewerkt waarin de ijzeren pen draait die in de onderkant van de spil (30 x 30 cm) bevestigd was. Ter hoogte van het kransstuk was de spil verstevigd met ingewerkte ijzeren staven teneinde sleet te voorkomen. In de boven het dak uitkomende spil stak het boveneinde van de schuin neerwaarts lopende staartbalk; deze staart stak door de spil en was er daarboven met twee horizontale balkjes aan bevestigd. Een kapje dekte dit alles af.

De rosmolen - waarin sinds jaren enkel een cylinder (pletten en breken) aangedreven werd - heeft gewerkt tot in 1928, toen een mechanische maalderij geplaatst werd. Er was één paard nodig dat onbegeleid met de zon meeliep. De binneninrichting van de rosmolen is niet meer aanwezig.

Wij zijn een jong gezin (Filip & Lindsey), ondertussen één decennia gehuwd en hebben intussen twee fantastische dochters, Anna (11j.) & Pauline (8 j.), die beiden schoolgaand zijn in de lagere Dorpsschool (De Kleine Reus) in Steenkerke. Wij kijken er naar uit om jullie allen te verwelkomen bij ons thuis!

Nieuws & info